Log in Register

Login to your account

Username
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *

Curmanski izlet na avstrijsko Koroško 2013

  • Posted on:  Thursday, 05 September 2013 00:00
  • Written by  Roman Zupanec

Kranjski furmani smo se po mučnih dveh letih pavze (mučnih predvsem za naše življenjske sopotnice) spet odločili za letni izlet. Ne zato, ker bi bile vse številne lepote Slovenije že videne, temveč zato, ker smo želeli občutiti zibelko staroslovenske državotvornosti, smo se tokrat odpravili na avstrijsko Koroško.
 
Zgodilo se je vremensko nič kaj obetavnega 1. junija 2013. Toda naša dobra volja in močno hlapne tekočine na avtobusu so goste oblake na nebu kaj hitro razgnale.
Ker nas je pot na Gosposvetsko polje vodila skozi Celovec, si nismo mogli kaj, da se ne bi ustavili v Minimundusu. Še pred prihodom v park miniatur svetovne arhitekture so nas naše življenjske sopotnice kar na avtobusu prekrstile v Kranjske »curmane«. One že vedo zakaj. Mi pa smo seveda kar pokali od ponosa. Glavni curman je nesporno upravičenost našega novega imena potrdil kar sredi Minimundusa, o čemer zgovorno priča ena od spremljajočih fotografij.
Iz Celovca smo si zamislili prodor do Gosposvetskega polja in tamkajšnjega vojvodskega prestola, kjer smo (prav tako ponosno) razgrnili slovensko zastavo.
V nadaljevanju poti po Gosposvetskem polju proti severu se nam je po robu postavil slikoviti in na oster vrh postavljen grad Ostrovica, znan po štirinajstih obrambnih vratih in lepi muzejski zbirki. Pred nami ga baje ni osvojila še nobena vojska.
Vse bolj drugačni (od lakote) smo se iz Ostrovice odpravili še na slovensko Koroško, točneje v Šentanel pri Prevalju, kjer so nas na krožnikih pričakale tipične koroške dobrote. Siti in zadovoljni smo zabredli v družabne igrice, ki jih je bilo toliko, da za petje in igranje skoraj ni ostalo časa. No, zapeli in zaigrali pa smo vseeno, tudi na gostiji, ki se je takrat dogajala v Šentanelu (predpostavljamo, da so ta kraj in datum izbrali zaradi nas ...). Kakorkoli, svate smo zapustili presenečene in zadovoljne, Šentanel pa v trdi temi. V zgodnjih jutranjih urah smo se utrujeni, vendar s prijetnimi vtisi z izleta, zlili iz avtobusa na Primskovem.