Log in Register

Login to your account

Username
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name
Username
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *

Gorenjska

Plesno izročilo

Gorenjski plesi so del plesov razširjenih po vseh alpskih deželah. Za plese je značilna šegavost in prešernost, ki se izraža z ritmičnimi potrki, hitrimi obrati, poskoki in vriski. Za Gorenjce Valvasor pravi, da imajo veliko plesov v letu in so tako vdani plesu, da jim celo zima ne more pogasiti plesne gorečnosti. Plesne postavitve zajemajo plese izpod Karavank od Rateč, Podkorena do Preddvora, plese Bohinja in okolice ter plese kranjske okolice.

Splet gorenjskih plesov Kranjsko žegnanje

God farnega patrona je v vsaki fari velik praznik. Nekje to imenujejo proščenje ali žegnanje, v Kranju pa semenj. V odrski postavitvi predstavljamo praznovanje na ta dan.
Po maši v farni cerkvi se ljudje odpravijo na trg, kjer branjevci prodajajo razne stvari za staro in mlado, fantje dekletom kupujejo darilca, starejši pa se ozirajo za drugimi rečmi. Kaj kmalu se oglasi harmonika in klarinet in hitro se najdejo plesalci , ki zaplešejo, ter na koncu tekmujejo med seboj.

Plesi: mazurka, svatbene polke iz kranjske okolice, pajeriš, bohinjski ceperle, traplan, solistični plesi plesalcev in plesalk.

Splet gorenjskih plesov Odhod k vojakom

Od nekdaj so slovenski fantje služili vojsko tujim vladarjem, zato odhod k vojakom pri Slovencih ni bil vesel dogodek in slovo je bilo težko. Služba cesarju je trajala 7 let in več, pa tudi vojne so zahtevale žrtve in veliko fantov se ni nikoli več vrnilo domov.
Odrska postavitev predstavlja odhod vaških fantov k vojakom in njihovo slovo od deklet povezano s predhodno plesno zabavo. Fantje pridejo v marševskem koraku na oder, ples pa nadzoruje avstroogrski častnik, ki naposled dovoli še zadnji ples pred odhodom.

Plesi: mazurka, marzolin, traplanka, štajeriš.
Pesmi: Regiment po cesti gre, Oblaki so rdeči

Splet gorenjskih plesov Plačani ples

Že od nekdaj se je moral ples plačati, saj godcev ni bilo lahko dobiti in niso godli zastonj.
Zato se najde bogatejši vaščan, ki plača ples ter ima zato pravico plese izbirati in jih napovedovati

Plesi: koroški ples, mazurka iz Nemilj in Podblice, krajc polka iz Podkorena in Preddvora, zibenšrit iz Preddvora, Podkorena in Nomnja, štajeriš iz Bohinja.
Pesem: Travniči so vsi zeleni

Splet gorenjskih plesov Šuštarski ples

Zelo malo je v sloveskih plesih ostankov nekdanjih cehovskih plesov. To se je ohranilo na Gorenjskem v plesu čevljarjev, ki ponazarja njihovo delo. Poleg teh značilnih cehovskih plesov, pa plesalci pokažejo še igrive in prešerne plese predvsem iz okolice Bohinja, kjer se odraža gorenjska pokrajina in temperament.

Plesi: šuštarski ples, ta potrkana, marzolini, kovtre šivat, žakle šivat, ta poskočna
Pesmi: Smo Šuštarje prosil, Vleci vleci dreto.

Splet gorenjskih plesov Gorenjsko godovanje

Včasih so veliko bolj kot rojstni dan praznovali god, to je dan ko praznuje svetnik po katerem ima nekdo ime. Na večer pred praznikom so se zbrali sorodniki in prijatelji ter godovniku pod oknom zaropotali – ofirali. Čestitali so mu za god, kakšno zapeli in tudi zaplesali.Ta odrska postavitev predstavlja plesno zabavo na ta večer, ki traja pozno v noč, tako dolgo, da se med tem že prikaže nočni čuvaj in veseljake opominja, naj se varujejo ognja in nesreč.

Plesi: "ofiranje", štajeriš, traplanka, šotiš, na klinčku visi kiklca.

Oblačilna kultura

Kostum iz Smlednika.

Kostum iz Rateč

Kostum iz Bohinja

Usnjeni škornji iz 1. polovice 19. stoletja